inforegio europa gov.ro mdrt primaria-fagaras fonduri UE
Luni-Duminica:10.00-17.00 0268.210000 info@turism-fagaras.ro
EnglishFrenchGermanRomanian

Turism ecvestru in Tara Făgăraşului

    HERGHELIA SÂMBĂTA DE SUS

     În Țara Făgăraşului, Herghelia de la Sâmbăta de Jos este singura herghelie din România unde rasa pur sânge de Lipițani -renumită atât în țară cât și în străinătate - este crescută și îngrijită de peste un secol.

       Scurt istoric. Sediul central al hergheliei se află pe terenul castelului Bruckental, ce a fost ridicat în 1760, în timpul împărătesei Maria Tereza. Herghelia de la Sâmbăta de Jos s-a înființat în 1874. Păşunile alpine de la poalele Munților Făgăraș, cu condițiile climaterice favorabile și parametrii de sol asemănători cu cei din Carst, din zona Lipizza, au făcut sa se aleagă aceasta zonă. La aceasta se adaugă asemănarea dintre rasa veche transilvăneană si rasa Lipitan.

     În al doilea deceniu al secolului XX, România pierde rasa de lipițani de la Sâmbăta, în urma mutării întregii herghelii - dotare și efectiv de cai - în Ungaria. Timp de trei ani, caii Lipițani de la Sâmbăta au reprezentat Ungaria. Nu după mult timp, la Sâmbăta s-a înfiinţat o nouă rasă de Lipițani. De atunci, această rasă de pur sânge nu a mai fost în pericol de a se desființa. În anii 1980, herghelia de la Sâmbăta avea un efectiv de 600 de capete, rasă curată, fiind cea mai mare herghelie din lume.

    În prezent, la herghelia de la Sâmbăta de Jos se află aproximativ 300 de cai, din care 70 iepe de prasilă și 12 armăsari pepinieri. Amintim de asemenea caii de turism ecvestru, caii de sport, caii de montă și tineret. Obiectivul de la Sâmbăta de Jos se ocupă nu numai de creşterea cailor, ci și de activităţi colaterale precum reproducerea și dresajul cailor sau producerea hranei animalelor.

    Rasa Lipițan. Lipițanii trebuie să se încadreze în anumite standarde legate de înălţime, culoare și aspect. Înălţimea standard a unui armăsar la vârsta de 6 ani ar trebui să fie între 152 - 154 cm. La fătare, mânzii au o culoare închisă - de regulă bălan sau vânat - însă în perioada când au între 6-10 ani, ei devin albi. Lipițanii ajung la maturitate destul de târziu, având o medie de viață cuprinsă între 28-33 de ani. La herghelia de la Sâmbăta de Jos există lipițani negri, vânat rotaţi, murgi și roibi. În timpul zilei, iepele- mamă se scot la pășune, iar lipițanii pentru turism ecvestru și dresaj sunt antrenați zilnic.

    Poziţionare geografică. Sâmbăta de Jos este situată la o altitudine de 400 m, la o distanță de 10 km de masivul Făgăraș. Pentru a ajunge la Herghelia Sâmbăta de Jos, se urmează drumul european E58. La 45 km de Sibiu, înspre Braşov, se află un indicator.

     

FÂNTÂNIȚA CRĂIESEI

    La numai câţiva km de municipiul Făgăraș, în imediata apropiere a Hergheliei Sâmbăta de Jos, se întinde o regiune frumoasă, de aproximativ 17 hectare de lacuri. Această regiune adăposteşte unul dintre cele mai interesante complexuri turistice din zona : Fântânita Craiesei . Datorita oazelor de apa ce mărginesc complexul turistic, locuitorii Tarii Făgăraşului au numit aceasta zona La Lacurile Beclean .

     Scurt istoric. Nimeni nu cunoaşte exact originea amenajărilor de la Fântânita Craiesei. Istoricii atesta prezenta, în aceasta regiune, a unei sectii aparţinând domeniilor Imperiului Habsburgic si care, ulterior, în perioada interbelica, a devenit secţie a domeniilor regale.

     In prezent, complexul deţine un hotel-pensiune si un restaurant ce oferă turiştilor specialităţi culinare cu specific românesc. Punctul principal de atracţie turistica îl constituie însă tradiţia locului în ceea ce priveşte turismul ecvestru, si anume posibilitatea practicării si învăţării echitatiei. In plus, lacurile - populate cu peste de producţie -oferă oaspeţilor sai oportunitatea de a pescui păstrăv si crap.