inforegio europa gov.ro mdrt primaria-fagaras fonduri UE
Luni-Duminica:10.00-17.00 0268.210000 info@turism-fagaras.ro
EnglishFrenchGermanRomanian

Turism ecumenic in Tara Făgăraşului

    Formula clasică de turism este cunoscută ca o serie de activităţi cu caracter recreativ sau sportiv, constând în parcurgerea unor regiuni pitoreşti sau interesante din punct de vedere ştiinţific, istoric, geografic, etc. Doar de câţiva ani a început sa se prefigureze ideea promovării unei noi formule de turism, bazata pe potenţialul spiritual și pe tradiția culturală a Țării Făgăraşului. În acest context, noţiunea de turism ecumenic ne trimite cu gândul nu doar la ideea de recreere spirituală - participarea la viața de zi cu zi a lăcaşurilor sfinte - dar și la contactul cu o spiritualitate veche de veacuri.

    Ideea de turism ecumenic în Țara Făgăraşului este legată în primul rând de Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, care atrage interesul vizitatorilor prin muzeul de icoane pe sticlă, prin vasta bibliotecă, atelierul de pictură și Centrul Ecumenic.

    Pornit de la colecţia personală a Î.P.S. Dr. Antonie Plămădeala, muzeul deţine astăzi una dintre cele mai bogate colecţii de picturi vechi pe sticlă, aparţinând secolelor XVIII-XIX, în mare majoritate executate în maniera popular-naivă, în care predomină stilul brâncovenesc.

    Un mare renume a adus mănăstirii atelierul de pictură pe sticlă. Nu trebuie să uităm că școala de zugravi, întemeiată de Brâncoveanu la Sâmbăta, a împământenit aici stilul brâncovenesc, mai întâi în picturi murale la bisericile din această parte a țării, iar apoi în pictura pe sticlă, al cărei leagăn de formare a fost Țara Făgăraşului. Astăzi, atelierul de pictură pe sticlă în care se lucrează într-o manieră nouă picturi tradiţionale pe sticlă și creaţii noi, este cea mai importantă școală de pictură din țară, școală condusă de Părintele Arhidiacon Calinic Morar.

    Centrul Ecumenic - Academia de la Sâmbăta este o construcţie ridicată la iniţiativa Î.P.S. Dr. Antonie Plămădeala și inaugurată în anul 2003. Clădirea este menită sa găzduiască seminarii și conferinţe teologice cu participarea unor preoţi, cadre didactice, studenți și elevi la teologie, precum și a oamenilor simpli. Centrul este construit astfel încât să poată oferi cazare atât participanţilor la aceste evenimente, cât si pelerinilor sosiţi la sărbătoarea hramului mănăstirii - Adormirea Maicii Domnului, 15 august - sau cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii, în prima vineri după Paști.

    Posibilităţi de cazare a pelerinilor sunt oferite și de alte mănăstiri din Țara Făgăraşului - Berivoi, Bucium, Dejani sau Făget-Boholț.

    Mănăstirea de la Cârțișoara oferă vizitatorilor un mic muzeu de icoane pe sticlă și un atelier de pictură unde, la cerere, se pot comanda și cumpăra lucrări.